Vändbar kofta till minstingen

Har länge tänkt fixa till en kofta/tröja med knäppning till minstingen. Och nu har behovet ökat eftersom jag har sytt honom en hel del kortärmade bodys och det ibland kan vara skönt att ha en långärmad tröja över. Idag tog jag till slut tag i saken och letade först upp ett tröjmönster jag kunde tänka mig skulle kunna funka. Delade framstycket i två delar och så bestämde jag mig för att det skulle bli en vändbar kofta så att den kan användas till mycket. Mönstrat fick det bli på båda sidorna, stjärnor på den ena och klöver på den andra. Mönstret är i stl 62 (grunden från Ottobre), ganska rymligt, så det finns gott om växtmån för lilleman som ju fortfarande har stl 56 rakt över.

Jag ville ha en muddkant i tröjans nederkant och även i själva tröjöppningen. Och ja, allt skulle ju då vändsys för att den skulle bli vändbar. Och peppar, peppar så gick allt helt smärtfritt, inte ett syfel blev det. Fast det finns en del saker som skall ändras till nästa (som troligen kommer sys ganska snart, för det räcker inte med en i garderoben). Bl a skall jag göra mudden i nederkanten bredare, den här är bara ca 2 cm bred. Kantben runt själva öppningen skall jag göra längre, för nu drar det lite för mycket, framför allt i vinkeln uppe i halsen. Ärmarna skall eventuellt kortas lite, eller, kanske inte förresten, för de funkar ju bra nu och kommer hålla ett bra tag framöver. Och kanske viktigast utav allt: göra halsringningen lite större, den är i tightaste laget nu faktiskt.

Så här gick jag tillväga:
1. Sydde ihop alla tröjans eller tröjornas delar. Lämnade en öppning i ena tröjans sidsöm för vändning utav alltihopa när allt är ihopsytt.
2. Mätte ut längd på mudd till tröjans nederkant.
3. Sydde fast mudden räta mot räta i hela nederkanten på båda tröjorna.
4. Vändsydde ärmarna med mudd emellan
5. Nålade dit muddkantningen i tröjans öppning. Jag nålade först räta mot räta med stjärntyg och mudd och därefter nålade jag dit klövertyget räta mot räta med stjärntyget med mudden emellan. Nu ser allt ut som en tvångströja.
6. Nu är det dags att vända allt rätt. Och jodå, lyckades på första försöket denna ggn.
7. Sydde ihop vändhålet med en osynlig söm för hand (eller så osynligt som möjligt, jag är sämst på handsömnad, men det blev rätt ok ändå).
8. Satte dit tryckknappar i öppningen.


Tyg: Trikå med stjärnor från Liandlo och grön mudd från JNYdesign på ena sidan...


...och trikå med klövertyg också från Liandlo på den andra sidan. Storlek 2-6 mån (62-68) skulle jag nog gissa på. Ärmarna är ganska långa och jag tror att tröjan kommer få ganska lång användningstid.