Vändbar kofta till minstingen

Har länge tänkt fixa till en kofta/tröja med knäppning till minstingen. Och nu har behovet ökat eftersom jag har sytt honom en hel del kortärmade bodys och det ibland kan vara skönt att ha en långärmad tröja över. Idag tog jag till slut tag i saken och letade först upp ett tröjmönster jag kunde tänka mig skulle kunna funka. Delade framstycket i två delar och så bestämde jag mig för att det skulle bli en vändbar kofta så att den kan användas till mycket. Mönstrat fick det bli på båda sidorna, stjärnor på den ena och klöver på den andra. Mönstret är i stl 62 (grunden från Ottobre), ganska rymligt, så det finns gott om växtmån för lilleman som ju fortfarande har stl 56 rakt över.

Jag ville ha en muddkant i tröjans nederkant och även i själva tröjöppningen. Och ja, allt skulle ju då vändsys för att den skulle bli vändbar. Och peppar, peppar så gick allt helt smärtfritt, inte ett syfel blev det. Fast det finns en del saker som skall ändras till nästa (som troligen kommer sys ganska snart, för det räcker inte med en i garderoben). Bl a skall jag göra mudden i nederkanten bredare, den här är bara ca 2 cm bred. Kantben runt själva öppningen skall jag göra längre, för nu drar det lite för mycket, framför allt i vinkeln uppe i halsen. Ärmarna skall eventuellt kortas lite, eller, kanske inte förresten, för de funkar ju bra nu och kommer hålla ett bra tag framöver. Och kanske viktigast utav allt: göra halsringningen lite större, den är i tightaste laget nu faktiskt.

Så här gick jag tillväga:
1. Sydde ihop alla tröjans eller tröjornas delar. Lämnade en öppning i ena tröjans sidsöm för vändning utav alltihopa när allt är ihopsytt.
2. Mätte ut längd på mudd till tröjans nederkant.
3. Sydde fast mudden räta mot räta i hela nederkanten på båda tröjorna.
4. Vändsydde ärmarna med mudd emellan
5. Nålade dit muddkantningen i tröjans öppning. Jag nålade först räta mot räta med stjärntyg och mudd och därefter nålade jag dit klövertyget räta mot räta med stjärntyget med mudden emellan. Nu ser allt ut som en tvångströja.
6. Nu är det dags att vända allt rätt. Och jodå, lyckades på första försöket denna ggn.
7. Sydde ihop vändhålet med en osynlig söm för hand (eller så osynligt som möjligt, jag är sämst på handsömnad, men det blev rätt ok ändå).
8. Satte dit tryckknappar i öppningen.


Tyg: Trikå med stjärnor från Liandlo och grön mudd från JNYdesign på ena sidan...


...och trikå med klövertyg också från Liandlo på den andra sidan. Storlek 2-6 mån (62-68) skulle jag nog gissa på. Ärmarna är ganska långa och jag tror att tröjan kommer få ganska lång användningstid.

Grodor och stjärnor

Tidigare i veckan blev det lite fler bodys sydda till lilleman. Jag börjar mer och mer att inse att jag måste ha gjort mitt bodymönster större från det att jag sydde de första bodysarna i mindre storlekar. För 56:orna som är nysydda är större än de tidigare (framför allt längre). Dessutom har jag några bodys sydda i interlock som har krympt kraftigt trots att tygerna förtvättats innan plaggen syddes. De har krympt ihop till storlek 50 i princip så några bodysar är undanplockade nu. Men stl 62 är det fortfarande inte riktigt dags för så det har helt enkelt blivit några nya 56:or, men snart är det dags att sy lite åt äldsta sonen i stället. Minns jag rätt blev nog dessa färdigsydda i onsdags kväll. Inga konstigheter sömnadsmässigt.

Blev dock lite konfunderad här om dagen när jag stod i tvättstugan och hängde upp kläder för torkning. Jag har tidigare sytt en t-shirt till äldsta sonen med vitt kantband. Jag sydde den på en syträff, måste ha varit i höstas och jag vet att jag sydde den på min egen covermaskin med bandkantare. Men kantbandet är mycket smalare?! än på bodyn med stjärnmotiv nedan (ja och alla andra bandkantade plagg också). Det är ett litet mysterium faktiskt. Nå, inget att bry hjärnan som mycket med egentligen. Helgen har ägnats helt och hållet till samvaro med familj och vänner. Det har varit ganska intensivt så jag är nästan tröttare nu än jag kännt mig tidigare i veckan. Men hoppas jag skall få lite avkopplande tid vid maskinerna i veckan som kommer nu också. Men ikväll blir det soffläge.


Tyg: glada grodor från Znok design. Eget mönster i stl 56.


Tyg: JNYdesigns himmelsblå tyg med vita stjärnor, vitt kantband från densamma. Samma mönster som till bodyn ovan i stl 56, men med min nya sidoknäppta modell.

Min goding i öppna landskap

Tror jag har sagt det förut, men det tål att upprepas: Jofotex landskapstyg är verkligen ett utav mina favorittyger. Och rött kantband/röda muddar till toppar också listan som kombination. Kommer nog aldrig tröttna på det. Dessa plagg syddes till lilleman i måndags. Jag syr faktiskt fortfarande i min egen stl 56 till honom. Och jag räknar med att han ska kunna ha det kanske någon månad till eftersom jag kör med det danska tänket gällande storlekar. D v s stl 56 kan användas FRÅN ca 56 cm upp till ca 60-62 cm. Revin var 54 cm senast vi var till BVC, nu har han nog plussat på 1-2 cm till och blivit en liten aning rundare. Enda problemet jag hade när jag sydde var den aviga trippelsömmen i grenen på byxorna. Där vill gärna pressarfoten stanna och stampa lite där overlocksömmarna möts, vilket resulterar i hoppstygn. Jag repade upp en gång, men orkade inte göra det en gång till så det blev i stället att jag fäste dem för hand. Det går, men blir såklart inte lika snyggt.

I tisdags fick lilleman ha kläderna på sig, hela kittet. Och scarfsen behövs verkligen numera. Det kräks en hel del tyvärr. Han är glupsk lillkillen så det kommer liksom upp en del överskott mellan varven. Betydligt smidigare att byta en "dregglis" än hela kittet med kläder. Som synes blev det ytterligare en body i den sidoknäppta varianten. Jag har liksom en förmåga att snöa in lite på en idé när jag väl kläckt den, men det kommer andra varianter också, jag lovar ;-). Dessutom har jag ett himla flyt i sömnaden för närvarande. Får sy en hel del mellan varven, även om det stundtals blir hackigt och jag får gå ifrån och göra en massa pauser i det jag håller på med. Det är liksom lika bra att passa på för jag tror det blir svårare längre fram när lillkillen blivit rörlig.


Tyg: Jofotex Landskapstyg, röd muddväv från JNYdesign till kantband och mudd. Scarfen i en storlek mindre än tidigare (0-6 mån kanske) och body och tights i stl 56.


Liten växer, men är fortfarande åt det mindre hållet. Kortet togs igår och nu är han drygt 6 veckor gammal.